Odpowiedzi

2010-01-04T22:53:29+01:00
Najpierw trzeba policzyć jaki procent dostawy został dostarczony już do sklepu, a więc:

12/15=0,8
0,8*100%= 80%

a więc układamy proporcję:
136 kg--->80%
x kg --->100%

x=(136*100)/80=170

cała dostawa wynosi 170 kg
a więc trzeba jeszcze dostarczyć
170-136=34kg

Mam nadzieję, że pomogłam. Liczę na naj;)
2010-01-04T23:13:39+01:00
12/15 * x = 136
x = 136 : 12/15
x = 136 * 15/12
x = 136 * 5/4 (po skróceniu ułamka przez 3)
x = 170-----tyle miało być w dostawie.
170 - 136 = 34-----tyle trzeba jeszcze dowieźć.
Spr. 1 -12/15 = 3/15 =1/5
1/5 * 170 = 34----tyle trzeba dowieźć,bo to jest 1/5 dostawy.