Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-05T21:42:58+01:00
2^(4x)-11*3^(3x)+10*2^(2x+1)+11*2^(x+2)-96=0

2^(4x) + 10*2^(2x+1) + 11*2^(x+2)= 11*3^(3x) + 96

2^(4x) + 20 * 2^(2x) + 44 * 2^x = 11 * 3^(3x) + 96


16^x + 20 * 4^x + 44 * 2^x = 11 * 27^x + 96

Ja bym strzelał, że to równanie nie ma rozwiązań.
Jak weźmiemy sobie funkcję P - L (prawa strona minus lewa), to ta funkcja osiąga swoje minimum mniej więcej dla x = 0,25 i przyjmuje wartość ok. 38

Zatem nigdy nie będzie miała zero, czyli równanie nie ma rozwiązania

Nie pytaj mnie, jak to ładnie matematycznie udowodnić... bo nie wiem