1. Złoto użyte do wyrobu naszyinika wazy 60 g i stanowi 75 % masy całego naszyinika. Ile waży cały naszyinik?
2.Jola przez rok odkładała 20 % swojego kieszonkowego. Po roku odłożyła 120 zł Ile wynosi miesięczne kieszonkowe Joli?
3.Doliczamy do towaru podatek Vat w wysokośći 2,80 zł. Oblicz cene netto i cene brutto tego towaru
4. Doliczamy do pewnego towaru podatek wat w wysokości 22 % ma wartośc 44 zł. Ile wynosi cena brutto tego towaru?
5. Cena brutto towatuz 7 - procentowym podatkiemVAT wynosi 535 zł. Ile wynosi cena netto tego towaru?
6. Cena pomarańczy wzrosła o 30 % i wynosi obecnie 3,90 zł za kg. Ile kosztowały pomarańcze przed podwyżką
7. Swetr po obniżce o 30 % kosztuje 63 zl. Ile wynosila jego cena ?

PROSZE O ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA JAK I DOKŁADNE JEGO WYNIKI JAK NAJSZYBCJEJ SĘ DA :)
BARDZO PROSZE :)
Z GÓRY DZIĘKUJĘ:):*

3

Odpowiedzi

2009-09-19T23:05:43+02:00
1
60g to 75% /•4/3
60g to 100%
naszyjnik wazy 60g

2
120 to 20% /•5
600 to 100%
600:12=50 ==> miesieczne kieszonkowe
miesięczne kieszonkowe wynosi 50zł

3
7% to 2.80 /•100/7
100% to 40
40zł to cena towaru netto
natomiast cena towaru brutto 2.8+40=42.8

4
22% to 44 /•100/22
100% to 200
brutto 200+44=244
cena towaru brutto to 244

5
107% to 535 /•100/107
100% to 500
cena netto 500zl
6
130% to 3.90 /•100:130
100% to 3
pomarancze kosztowaly 3zl
7
70% to 63 /•100/70
100% to 90
sweter kosztowal 90zl
pozdr
9 3 9
2009-09-19T23:05:46+02:00
1. 0,75x=60/ obustronnie dzielimy przez 0,75
x=80g- tyle waży naszyjnik

2. Odłożyła 120zł w rok czyli w miesiąć 120/12=10zł
10zł to 20% miesięcznego kieszonkowego czyli
0,2x=10/obustronnie dzielimy przez 0,2= 50
Miesięczne kieszonkowe Joli to 50zł

3. 0,22x=2,80
x=12,73- towar z ceną brutto
netto: 12,73-2,80= 9,93zł
4.
0,22x=40
x=181,81

5. 1,07x=535
x=500zł

6. 1,3x=3,90
x=3zł

7. 0,7x=63
x=90zł
6 4 6
2009-09-19T23:52:21+02:00
1. 60g - 75%
Xg - 100%
75x = 6000g /:75
x = 80g
Odp. Naszyjnik waży 80g

2. 1 miesiac = 20%X
12miesiecy = 120 zl
20%X *12 = 120zl
2,4X = 120zl /: 2,4
X = 50zl
odp. Miesięczne kieszonkowe Joli wynosi 50zł.

3.
Nie jest podane ile wynosi vat, ale przyjmując, że 7% to:
7% = 2,8zł
100% = x
280=7x /:7
x = 40 - cena netto
40+2,8= 42,8 - cena brutto

Ogólny "wzór" do tego zadania będzie wyglądał następująco:
vat = 2,8zł
100% = x
280 = x*vat
vat/280 = x - cena netto
x+2,8 - cena brutto


4. 44zł = 22%
Xzł = 100%
4400zł = 22x /:22
x = 200 zł
odp. Cena tego towaru wynosi 200zł

5. 535zł = 107%
Xzł = 100%
107x = 100%*535zł
107x = 53500/:108
x= 500zł
odp. Cena towaru netto wynosi 500zł

6. 1.3x = 3.9
x = 3zł
odp. Cena pomarańczy przed podwyżką to 3zł

7. 0.70x = 63zł /: 0.7
x = 90zł
odp. Cena swetra przed obniżką to 90zł.
13 4 13