Rozwiązywanie równań kwadratowych z zastosowaniem wzorów na pierwiastki ;)
nie wykonując obliczeń wyznacz (odczytaj) pierwiastki równania
przykład (4x-8)(15-6x)=0
4x-8=0 15-6x=0
4x=8/ :4 v -6x= -15
x=2 x=pięć drugich

a) (x-3)(x+7)=0
b) (x+13)(x+11)=0
c) (x kwadrat -4)(2x+5)=0
d) 3x(x-pierwiastekz 12)=0
e) 0=(5-3pierwiastekz 2 x )(4-7pierwiastekz 13 x)

Dziękuje ;)

1

Odpowiedzi

2010-01-05T16:40:18+01:00
A) (x-3)*(x+7)=0
x-3=0 x+7=0
x=3 x=-7
b)(x+13)*(x+11)=0
x+13=0 x+11=0
x=-13 x=-11
c)(x kwadrat-4)*(2x+5)=0
x kwadrat-4=0 2x+5=0
(x-2)*(x+2)=0 2x=-5
x-2=0 x+2=0 x=-5/2
x=2 x=-2
d)3x(x-√12)=0
3x=0 x-√12=0
x=0 x=√12
e)5-3√2x=0 4-7√13x=0
-3√2x=-5 -7√13x=-4
x=(5/3√2) x=(4/7√13)