Prosze o odpowiedzenie na ponizsze pytania, ktore dotycza witaminy E i K (punkty przyznaje za odp na wszyskie pytania)
1. pelna nazwa
2. zrodla(np gdzie znajduja sie w pozywieniu)
3. jej rola
4. skutki przez niedobor
5. przedawkowanie
6. mikroelementy
Z gory dziekuje:)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-05T22:02:09+01:00
1. witamina E-tokoferol
2.mleko, jaja, pieczywo razowe, zboża pszenicy, wątroba, oleje roślinne, sałata
3.wpływa na płodność, zapobiega poronieniom, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tkanki mięśniowej, działa przeciw utleniająco chroniąc inne witaminy w pokarmach,
4.zaburzenia płodności, paraliż mięśni, nieprawidłowy rozwój ciąży, zwyrodnienie mięśni,zaburzenia w wydzielaniu hormonów jajników
5. rzadko spotykamy się z jej nadmiarem

1.witamina K: witamina K1 (fitomenadion), K2 (menachinon-6), K3 (menadion)
2. może być wytwarzana przez organizm; występuje w pożywieniu: w ciemnozielonych i liściastych warzywach, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, brzoskwiniach, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym, tranie z wątroby ryby
3. zapewnia krzepliwość krwi, reguluje wytwarzanie protrombiny, zapobiega wypływowi krwi w przypadku zranienia, powoduje zatrzymanie krwawienia, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, odgrywa rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek,
4. słaba krzepliwość krwi, łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, większa możliwość krwotoków z nosa, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki
5. zazwyczaj nie jest toksyczna, ale nadmiar może powodować rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, poty, uczucie gorąca, a u niemowląt żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej