Odpowiedzi

2010-01-05T19:11:37+01:00
POZYTYWNE:
- Wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i
przekształcają go w formę dostępną dla roślin
- Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy
- Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu,
dostarczają też witaminy
- Do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych produktów mlecznych i kiszonych potrzebne
są bakterie
- Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków

NEGATYWNE:
- Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności
- Niszczą wiele materiałów przemysłowych
- Uwalniają azot od atmosfery
4 5 4
2010-01-05T19:19:41+01:00
ZNACZENIE BAKTERII:
Pozytywne:
1)są organizmami pionierskimi
2)w przemyśle spożywczym są wykorzystywane do produkcji kefirów,jogurtów,serów i kiszonych produktów
3)wspomagają rośliny motylkowe,ponieważ wychwytują azot z powietrza i przekształcają w formę dostępną dla roślin
4)bakterie symbiotyczne żyją w przewodach pokarmowych roślinożerców i ułatwiają trawienie celulozy oraz są bakterie żyjące w naszym przewodzie pokarmowym i pomagają w rozkładzie niestrawionych cząstek pokarmu
5)oczyszczają środowisko przez bakterie saprofityczne co jest wykorzystywane w biologicznych oczyszczalniach ścieków i do produkcji kompostu
6)są wykorzystywane do wytwarzania antybiotyków
Negatywne:
1)wywołują choroby:gruźlica,angina,zapalenie płuc,czerwonka bakteryjna,wrzody żołądka,tężec,dżuma i kiła
2)powodują psucie żywności
3)produkują toksyny,powodują zatrucia,np.:laseczki jadu kiełbasianego,salmonella,gronkowiec.
:D
1 5 1