Odpowiedzi

2010-01-06T00:26:11+01:00
Rozwiązanie
korzystamy ze wzoru
F=G*(M*m):r do kwadrat
gdzie G - stała grawitacji
M-masa Marsa
m-masa Ziemi
r-odległośc między ciałami
a brzmi to następująco
siła oddziaływania między dwoma ciałami jest wprost proporcjonalna do iloczynu ich mas a odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległosci miedzy nimi.G to stała
siła oddziaływania bez zmian
F=G*(M*m):r do kwadratu
siła po zmianach
F=G*{(M/3)*m}:(6r)do kwadratu
F=G* ((M*m):3):36*r do kwadratu
F=(1/108)*(M*m):r do kwadratu
z powyższego wynika, że drugie oddziaływanie jest 108 razy mniejsze i taka powinna być odpowiedź