Odpowiedzi

2010-01-05T20:47:22+01:00
P podłogi=3,2m*1,8m=5,76m²
P płytki=0,3m*0,3m=0,09m²

5,76m²:0,09m²=64

64*2,5zł=160zł

Odp: Należy kupić 64 płytki, będą one kosztowały 160zł.

:)
2010-01-05T20:51:10+01:00
Podłoga :320 cm x 180 cm
płytki : 30 cm x 30 cm
320 : 30 = 10,66 czyli 11 płytek (trzeba dociąć)
180 : 30 = 6 płytek
11 x 6 = 66 płytek
66 x 2,50 zł = 165 zł

należy kupić 66 płytek, które będą kosztowały 165 zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-05T23:37:31+01:00
Pole podłogi=3,2m*1,8m=5,76m²
Pole płytki=0,3m*0,3m=0,09m²

5,76m²:0,09m²=64 pole podłogi dzielimy przez pole płytki

64*2,5zł=160zł otrzymany wynik mnożymy razy cenę 1 płytki

Odp: Należy kupić 64 płytki, koszt wyniesie 160 zł.