Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-05T21:23:27+01:00
5 (x-2) -2 (x+3) = 8x -14
mnożymy
5x-10-2x-6=8x-14
teraz x na jedną stronę
5x-2x-8x=-14+10+6
-5x=2 dzielimy przez -5
x=-2/5
2010-01-05T21:25:02+01:00
5 (x-2) -2 (x+3) = 8x -14

Łatwiej można to zapisać tak :

5x - 10 -2x - 6 = 8x -14
3x - 16 = 8x -14
-5x = 2
x= -0,4
2010-01-05T21:30:57+01:00
5 (x-2) -2 (x+3) = 8x -14
Opuszczam nawiasy, mnożąc czynnik sprzed nawiasu przez każdy czynnik w nawiasie
5x-10-2x-6=8x-14
Redukuję wyrazy podobne.
3x-16=8x-14
Przenoszę wszystkie niewiadome na lewą stronę, a wiadome na prawą.(ze zmienionym znakiem)
3x-8x=-14+16
Redukuję wyrazy podobne.
-5x=2 /(-5)
x=-2/5