Temat:zaokrąglanie liczb i szacowanie wyników:
Rozwiąż zadanie z obliczeniami:
a)ile najwięcej czekolad po 3,99zł za sztukę można kupić za 20 zł?
b)ile biletów po 10,50zł można kupić za 50 zł?
c)czy kupująć 19 batoników po 1,99zł każdy,otrzymasz resztę z 50zł mniejszą czy wieksza od 10zł?
d)wzdłuz ściany o długośći 4,95m ustawiono trzy regały, każdy o wymiarach 30cm x 92cm x 210cm.czy zmieści sie jeszcze biórko o długości 152cm?
e)do pierwszej klasy gimnazjum w pewnej miejscowości zgłosiło sie 103 uczniów.w każdej klasie musi być co najmniej 19 uczniów.jaka jest największa liczba klas pierwszych,które można utworzyć?
f)pani Jola zaciągneła kredyt w wysokości 2600zł.miesięczna rata wynosi 195zł.czy pani Jola spłaci kredyt w ciagu 1 roku?

3

Odpowiedzi

2009-09-20T18:04:37+02:00
)ile najwięcej czekolad po 3,99zł za sztukę można kupić za 20 zł?
b)ile biletów po 10,50zł można kupić za 50 zł?
c)czy kupująć 19 batoników po 1,99zł każdy,otrzymasz resztę z 50zł mniejszą czy wieksza od 10zł?
d)wzdłuz ściany o długośći 4,95m ustawiono trzy regały, każdy o wymiarach 30cm x 92cm x 210cm.czy zmieści sie jeszcze biórko o długości 152cm?
e)do pierwszej klasy gimnazjum w pewnej miejscowości zgłosiło sie 103 uczniów.w każdej klasie musi być co najmniej 19 uczniów.jaka jest największa liczba klas pierwszych,które można utworzyć?
f)pani Jola zaciągneła kredyt w wysokości 2600zł.miesięczna rata wynosi 195zł.czy pani Jola spłaci kredyt w ciagu 1 roku?
a) 5 czekolad
b) 4bilety
c)Większą od 10zł
d)Tak
e)5
f)Nie
5 3 5
2009-09-20T18:04:59+02:00
A) najwięcej 5 czekolad,
b)4 bilety,
c)reszta>10zł
d)TAK,
e)5 klas,
f)nie.
6 3 6
2009-09-20T18:07:16+02:00
20/3,99=5,01 czyli można kupić 5 czekolad
50/10,5=4,76 można kupić 4 bilety
50-(19*1,99)=12,19 zostanie więcej niż 10zł
4,95-3*0,92=2,19 biórko zmieści się
103/19=5,42 utworzą 5 klas
2600/195=13,33 nie spłaci kredytu w ciągu roku
12 4 12