/-kreska ułamkowa
zad 1
Podaną prędkość wyraź w km/h
a) Kłus konia 2 m/s
b) Cwał konia 7 m/s
c) Najszybszy koń 20 m/s
zad 2
Podaną prędkość wyraź w m/s
a)samochód 60 km/h
b) najszybsze ryby 129,6 km/h
c) samolot Concorde 2340 km/h
zad 3.. Zastęp harcerzy wybrał sie na wycieczke rowerowa. W czasie 3/4h przejechali 3/5 wyznaczonej trasy. Harcerze jechali z przecietna szybkosciol rowną 18,4 km/h. ile kilometrow przejechali harcerze w czasie3/h? ile kilometrow miala wyznaczona trasa ?

błagam szybko :):):):*******

2

Odpowiedzi

2010-01-05T22:03:40+01:00
1)
a)7,2 km/h
b)25,2 km/h
c)72km/h
2)
a)16,7 m/s
b)36 m/s
c)659 m/s

3)s=V*t=18,4 km/h*3h=55,2 km ( w ciągu 3 godzin przejechali 55,2 km)

s=t*v=3/4h*18,4km/h=13,8 km

13,8 km=3/5s
x= 1( czyli cała droga)

3/5x=13,8
3s=69
s=23 km

wyznaczona trasa miała długość 23 km

1 1 1
2010-01-05T22:04:33+01:00
1 m/s = 3,6 km/h
Zad 1
a) 2* 3,6 = 7,2 km/h
b)7* 3,6 = 25,2 km/h
c)20*3,6 = 72 km/h
zad 2
a)60:3,6 = 16,7 m/s
b)129,6:3,6 = 36 m/s
c)2340:3,6 = 650 m/s