Kurtka- kosztowala 165zl obnizka do 99zł
Spodnie- kostowaly 150zł obniżka o 30%
spudniczka- kosztowała 130zl obnizka o 30%

a) Cenę ktorego z towarów obnizono o najwiekszy procent?
b) Cenę ktorego z towarów obnizono o najwiekszą kwotę
c) Który z towarów był najtańszy przed obnizką?
d) Ktory z towarów jest najtańszy po obniżce?

3

Odpowiedzi

2009-09-20T18:46:45+02:00
A) Kurtki - 40%
b) Spodni - o 45 zł
c) Spódniczka
d) Spódniczka - koszt po obniżce 91 zł.
Mam nadzieję, że pomogłem.
2009-09-20T18:53:12+02:00
To zadanie rozwiązujesz proporcjami
Kurtka
165 zł - 100%
99 zł - x%
165 x = 9900 / 165
x = 60 %

Spodnie
150zł - 100 %
x zł - 30 %
100x = 150 x 30
100 x= 4500
x = 45 zł Obniżka o 45 zł

Spódniczka
130zł -100%
x zł - 30 %
100x= 3900
x = 39 zł obniżka o 39 zł

a) kurtka została obniżony o najwiekszy procent = 60 %
b)kurtka zostały obnizone o najwieksza liczbe zł 99 zł
c) Najtansza była spódniczka
d) po obniżce najtansza była kurtka
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-20T19:04:19+02:00
Kurtka- kosztowala 165zl obnizka do 99zł
Spodnie- kostowaly 150zł obniżka o 30%
spudniczka- kosztowała 130zl obnizka o 30%

a) Cenę ktorego z towarów obnizono o najwiekszy procent?kurtka
b) Cenę ktorego z towarów obnizono o najwiekszą kwotę kurtka
c) Który z towarów był najtańszy przed obnizką?spódniczka
d) Ktory z towarów jest najtańszy po obniżcespódniczka

165-99=66zł
66/165 *100%=40%

150*0,3=45zł
30%

130*0,3=39zł
30%