Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-06T15:07:32+01:00
Słoń indyjski (Elephas maximus), ssak z rodziny słoni, z rzędu trąbowców, zamieszkujący lasy i zarośla Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Mniejszy od słonia afrykańskiego, samce, większe od samic, osiągają do 310 cm wysokości w kłębie, długość ciała 550-640 cm, ogona do 150 cm, ciężar do ok. 5 t. Głowa duża, czoło płaskie, nad oczami po obydwu stronach dwa półokrągłe guzy kostne, uszy znacznie mniejsze niż u słonia afrykańskiego, ciosy niewielkich stosunkowo rozmiarów występują u większości samców, u samic rzadko spotykane (największe ciosy słoni indyjskich miały długość 302 cm i ciężar 39 kg). Trąba zakończona jest jednym wyrostkiem chwytnym.

Słoń indyjski żyje w stadach złożonych przeważnie z 8-10 samic z młodymi, w obrębie stada panuje ścisła hierarchia. W terenie górzystym słoń indyjski porusza się nadzwyczaj sprawnie (w marszu osiąga 7-15 km/godz.), niemal bezgłośnie i prawie nie pozostawiając śladów (nacisk na 1 cm² powierzchni stopy wynosi tylko 400-600 g). Doskonale pływa i chętnie kąpie się w błotnistych sadzawkach. Pożywienie słoni indyjskich stanowią trawy, liście, kora, miękkie drewno, pędy bambusa i owoce, szczególnie dzikie figi.

Ciąża trwa 614-688 dni (ok. 21 miesięcy), samica rodzi 1 młode o ciężarze ok. 100 kg, które karmi przez 8-10 miesięcy, czasem nawet ponad 1 rok. Słoń indyjski osiąga dojrzałość płciową w wieku ok. 12 lat.

Znane są cztery podgatunki: słoń indyjski (Elephas maximus bengalensis), występujący głównie w Indiach, słoń malajski (Elephas maximus hirsutus), występujący na Półwyspie Malajskim, słoń sumatrzański (Elephas maximus sumatranus), zamieszkujący Sumatrę, słoń cejloński (Elephas maximus maximus) ze Sri Lanki. Podgatunki te, szczególnie słoń malajski, zagrożone są wyginięciem. Słoń indyjski jest zwierzęciem o łagodnym usposobieniu, daje się łatwo oswajać i tresować, używany jest jako zwierzę robocze, istnieją nawet fermy hodowlane, prowadzone w celu zarówno udomowiania słoni indyjskich, jak i sztucznego ich rozrodu. Chroniony przepisami Konwencji Waszyngtońskiej.
4 5 4
2010-01-06T15:09:57+01:00
* Wysokość: samiec – od 3 do 4,2 m, samica od 2,2 do 2,6 m
* Długość: samiec – od 6 do 7,5 m, samica – od 4,9 do 6,2 m
* Waga: samiec – od 4000 do 6000 kg, samica – od 2100 do 3200 kg
* Długość ciosów: do 3 m
* Ciężar ciosów: od 30 do 40 kg
* Uszy – sięgają do 1,5 m długości. Wykorzystywane są jako wachlarze do chłodzenia całego ciała.
* Trąba – służy do oddychania, wąchania, picia i "kąpieli" jak również do zbierania pożywienia i zrywania gałęzi z wyższych partii drzewa. Jest zakończona dwoma palczastymi wyrostkami.
* Zęby – tylko cztery funkcjonalne zęby długości 30 cm, po jednym z każdej strony szczęki. Mogą one odrastać nawet sześć razy.
* Ciosy (błędnie zwane kłami) – przedłużone siekacze, rosną w ciągu całego życia zwierzęcia.
* Stopy – spodnia ich strona jest miękka i delikatna, dzięki czemu zwierzę mimo olbrzymiej wagi może poruszać się bezszelestnie.
* Skóra – pomarszczona, pokryta szczątkowym owłosieniem. U młodych słoni pokryta jest rzadkimi grubymi włosami.
Ciekawostki:
* Słonie afrykańskie są uważane za zwierzęta obdarzone wysoką inteligencją. Mózg słonia waży ok. 6000 g (czterokrotnie więcej niż mózg człowieka).
* Przeciętna długość życia słonia wynosi około 65-70 lat w stanie dzikim i do 80 lat w niewoli. Notowano przypadki słoni osiągających ponad 80 lat.
* Najstarsze skamieliny słoni afrykańskich pochodzą ze środkowego pliocenu.
* Mimo że słoń afrykański jest właściwie zwierzęciem sawanny, potrafi przystosować się do innych warunków, dzięki czemu może żyć na obszarach położonych na południe od Sahary. Osiedla się jednak tylko tam, gdzie znajdują się źródła wody pitnej i miejsca do kąpieli.
* Trąba słonia liczy 40 000 mięśni, czyli więcej niż całe ciało człowieka.
* Wielką przyjaciółką i obrończynią słoni afrykańskich jest badaczka ich zachowań Cynthia Moss.
5 2 5