Prosze o rozwiązanie wszystkich zadań.Do wszystkich zadań mają byc obliczenia(skąd to sie wzieło)
NIE SPAMOWAC

Rozwiazanie typu 1a) nie beda uznawane i beda zgłaszane do moderatora

OTO ZADANIA:

http://www.plikos.pl/yd4/zdjeci222.jpg.html

2 część

http://www.plikos.pl/yd7/zdjecire.jpg.html


lub

http://www.wrzucaj.com/549400

2 część

http://www.wrzucaj.com/58843

lub

http://www1.speedyshare.com/files/20175231/download/zdjeci222.jpg

2 część

http://www1.speedyshare.com/files/20175261/download/zdjecire.jpg


LICZE NA WAS '
DAM NAJ



1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-06T16:42:50+01:00
1C
liczby niewymierne to takie które można zapisać w postaci ułamka zwykłego 9 do potęgi 1/2 to pierwiastek z 9 czyli 3, 4 do potęgi -1/2 to 1/4, a 5 do potęgi drugiej to 25, jak się to wymnoży to wyjdzie 75/2 czyli liczba wymierna.

2B
0,3%*21 = x
3/1000*21=x
x=7000

3 tego nie wiem, jak mi sie przypomni to napisze:P

4B
przedział jest (3, 729> potęgi kolejne potęgi liczby trzy w tym przedziale to: 9, 27, 81, 243, 729

5D
Tutaj proste wykonywanie działań, najpierw pierwiastkujemy 256 (wychodzi 15) i mamy takie cos: pierwiastek z (9+15), czyli pierwiastek z 25 co daje nam 5. 5=4+1 stąd taka odpowiedź

6D
Tu chyba komentarza nie trzeba?

7C
liczbą odwrotną jest 1/a czyli 1/(2pierw3 - pierw5), następnie należy usunąć niewymierność czyli pomnożyć licznik i mianownik przez wyrażenie (2pierw3 + pierw5) potem mamy już finalnie wynik.

8D
tutaj nie trzeba chyba wyjaśnienia, to trzeba widzieć :P

9B
wzory skróconego mnożenia:
(x+y)² = x² +2xy +y²
z zadania wiemy że xy = 35, a x²+y²=84, możemy to podstawić i wychodzi nam wynik

10D
niezależnie jaką liczbę podstawimy pod X, wynik zawsze będzie większy od zera, stad takie rozwiązanie.

11B
jako, że nie można dzielić przez zero, x nie może być zerem, ani x+2 nie może być zerem (czyli x nie moze być -2)

12A
x-y=-3
-4+4y=8

górne równanie mnożymy przez -4 i wychodzi

-4x+4y=12
-4x+4y=8
jak to sie podstawi to wychodzi 12=8, a wiadomo, że to jest sprzeczne ;)

13C
x²-4 można rozpisać jako (x-2)(x+2), przez co wychodzi nam

(x+2)(x-4)/(x-3) = 0
czyli x+2=0 lub x-4=0
czyli x=-2 lub x=4

14C
chyba widać, dlaczego :P?

15B
16A
17B
a(n+1) = [2(n+1)-3]/[(n+1)+2] = (2n-1)/(n+2)

18 nie widać pełnego zadania