Akwizytor książek kucharskich zarabia 5% od ceny każdego sprzedanego egzemplarza. Po sprzedaniu 15 książek akwizytor zarobił 19 zł 50 gr. Ile kosztuje egzemplarz tej książki?
_______________________________________________________
Jak to zrobić?

3

Odpowiedzi

2010-01-06T16:45:24+01:00
19,50 : 15 = 1,30
100% : 5% =20
20 * 1,30 =26zł
2010-01-06T16:47:04+01:00
5%*15=75% 15 ilość ksiąrzek 5% ilość pieniędzy z jednej książki ze sprzedarzy wszystkich książek dostał 75% ceny jednej książki.
75%=19,50 <-- To są 3/4
19,50/3=6,3
6,3 <-- To jest 1/4
6,3* 4= 25,20zł <-- cena jednej książki
2010-01-06T16:55:13+01:00
Na jednej książce zarobił 1,3 zł, ponieważ 19,5/15 = 1,3 [zł]
1,3 : 5 ,aby uzyskać 1% ceny książki = 0.26

1%=0.26 [zł]
0,26 x 100 = 26 [zł]

Odp: Jedna książka kosztuje 26 zl