Zad 1.) Oblicz wartość wyrażenia.

4x + 3z - 5y - 2, gdy x = 3, y = 2, z = 4

zad 2.)

Doprowadz wyrażenie 12x - 8y +3y - 7x + 5y do
najprostszej postaci i oblicz jego wartość, gdy x = 5 i y = 7

POMOCY I TO PILNIE PLISSSSSSS!!!!!!!!!!

3

Odpowiedzi

2010-01-06T17:19:16+01:00
Zad 1 :
4×3+3×4-5×2-2=12+12-10-2=12
Zad 2:
12x - 8y +3y - 7x+ 5y = 5x
5×5=25
2010-01-06T17:19:17+01:00
4*3 + 3*4-5*2-2= 12+12-10-2= 12

12x-8y+3y-7x+5y
5x+0= 5*5+0= 25
1 5 1
  • Roma
  • Community Manager
2010-01-06T17:19:38+01:00
Zad 1.) Oblicz wartość wyrażenia.

4x + 3z - 5y - 2, gdy x = 3, y = 2, z = 4

4*3 + 3*4 - 5*2 - 2 = 12 + 12 - 10 - 2 = 12

zad 2.)

Doprowadź wyrażenie 12x - 8y +3y - 7x + 5y do
najprostszej postaci i oblicz jego wartość, gdy x = 5 i y = 7


12x - 8y +3y - 7x + 5y = 5x
dla x = 5 i y = 7
5x = 5 * 5 = 25