Wyrażenia Algebraiczne
Nie chcę samego wyniku tylko całe obliczenie!!!
Zad13.Zapisz w jak najprostszej postaci:
a) (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=
b)(5k+n)(k-2n)-k(4k+n)=
c)(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)=
Wyrażenia Algebraiczne
Nie chcę samego wyniku tylko całe obliczenie+wynik!!!

2

Odpowiedzi

2010-01-06T17:23:52+01:00
^2=do potegi 2

(x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)= x^2+2x+x-2+ x^2-x+2x-2= 2x^2+4x-4

(5k+n)(k-2n)-k(4k+n)= 5k^2-10kn+kn-2n^2 - 4k^2-kn=k^2-10kn

(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)= 4y^2-8y+3y-6 - 8y+4y^2= 8y^2-13y-6



nie mozesz dodawac bo masz nawiasy... ktos pode mna napisal zeby dodac, ale nie mozna...
2010-01-06T17:25:58+01:00
DODAJESZ X

a) (x+1)(x-2)+(x+2)(x-1)=4x+(1-2+2-1) =4x


b)(5k+n)(k-2n)-k(4k+n)=(5k+k-4kdo drugiej potengi)(n-2n)-nk=6k+4k do potengi drugiej+(-1n)-nk


c)(4y+3)(y-2)-2y(4-2y)=4y+3y-6-6y+2y=3y - 6