Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-06T18:34:39+01:00
Sprobuje Ci pomoc ;)

Przykladowe rownanie:

2x+10=20

w tym rownaniu niewiadome (czyli 2x) zostawiasz na swoim miesjcu a liczbe 10 przenosisz na prawa strone zmieniajac znak :

2x=20-10
2x=10

gdy dojdziesz do tego momentu dzielisz obustronnie przez liczbe przy niewiadomej czyli liczbe 2

2x=10 | : 2 (stawiasz taki znak)
x=5

i to jest koniec tego rozwiazania

Czesto zdarzaja sie rownania z ulamkami :

1/4 x +2 = 1/2x - 1

tutaj wspolnym mianownikiem jest 4 a wiec mnozysz przez 4

1/4x+2=1/2x-1 | *(pomnozyc) 4
4*1/4x+ 4*2=4*1/2x- 4*1
1x+8=2x-4

i tak jak mowilam poprzednio niewiadome na jedna strone wiadome na druga czyli:
8+4=2x-1x
12=x

i zadanie rozwiazane.
Ja jutro mam z tego kartkowke ;)
Pocwicz jeszcze na innych przykladach i bedzie dobrze ;)
Zycze powodzenia ;)
Mam nadzieje ze to co napisalam w jakims stopniu Ci pomoze ;)
1 5 1
2010-01-06T18:35:32+01:00
Jest to bardzo proste, nie wiem tylko jakimi sposobami rozwiązujesz więc podam ci 2 podstawowe:

Metoda podstawiania:

2x + y = 1
x = - 2

To jest przykład. Wyraźnie masz podanego ''x'' prawda? Wynosi on (-2). W takim wypadku musisz jedynie tą liczbę (-2) podstawić za ''x'' w równaniu wyżej, po wstawieniu wygląda to tak :

2 * (-2) + y = 1

Zapewne miałaś obliczanie równań, więc liczysz już normalnie:

2 * (-2) + y = 1
- 4 + y = 1 / +4
y= 5

Rozwiązanie:
y= 5
x = -2

Musisz w każdym równaniu w metodzie podstawiania przekładać jedną niewiadomą z 1 lub 2 równania na jedną stronę [w tym wypadku ''x'', a resztę liczb na drugą.


Metoda przeciwnych współczynników:

x - y = 3
x+ y = 5

Widzisz,że w 1 równaniu jest [- y] a w drugim [+y] czyli te literki się redukują tzn. nam znikają. A oba ''x'' są na plusie czyli je dodajemy. Liczby [3 i 5] też są na plusie więc dodajemy, po wykonaniu tych czynności wygląda to tak:

2x= 8

I obliczamy:

2x= 8 /:2
x= 4

Mamy ''x'' potrzebujemy ''y'' więc wstawiamy go do 1 równania na samej górze bądź do drugiego jak wygodniej, zademonstruje na pierwszym:

x - y = 3

i podstawiamy naszego ''x'' :

4 - y = 3

obliczamy:

4 - y =3 /-4
-y = -1 /* (-1)
y= 1

Rozwiązanie:

y=1
x=4


Mam nadzieję, że pomogłam.
1 4 1