Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-06T19:05:12+01:00
A) -2+3xy-2-xy+2xy = -2-2+3xy-xy+2xy = -4+4xy
b) 2g +3gk +2g-5gk-3g = 2g+2g-3g+3gk-5gk = 4g-3gk
c) mn +m +n +m = mn+m+m+n = mn+2m+n
d) 2x +3y+2xy+4x+5y = 2x+4x+3y+5y+2xy = 6x+8y+2xy

2010-01-06T19:07:07+01:00
A) -2+3xy-2-xy+2xy
-2+2-3xy-xy+2xy
-3-xy+2xy
-1

b) 2g +3gk +2g-5gk-3g
2g+2g-3g+3kg-5kg
4g-3g+3kg-5kg
1g+3kg-5kg
1g+(-1)
0

c) mn +m +n +m
mn+m+m+n
mn+n
m

d) 2x +3y+2xy+4x+5y
2x+4x+3y+5y+2xy
6x+8y+2xy
14xy+2xy
16

a nie jestem pewna czy jest dobrze ale mysle ze tak
2010-01-06T19:12:17+01:00
A) -2+3xy-2-xy+2xy=-4+4xy
b) 2g +3gk +2g-5gk-3g=g-2gk
c) mn +m +n +m=mn+2m+n
d) 2x +3y+2xy+4x+5y =6x+8y+2xy

tutaj ci wyjaśnie to troszkę najpierw ogólnie a potem te przykłady:
(nie wiem jak to wyjaśnić , dlatego podam ci przykłady)
np. takie wyrazy są wyrazami podobnymi: 2x+3x, 5+5, 10az-11az
ale takie wyzary już nie są wyrazami podobnymi: 2x+ 5, 33+12a, 12y-15x
sorki nie umiem tego wyjaśnić:P

teraz te przykłady które podałaś:
a) wyrazami podobnymi są tam:
-2 i -2 czyli -2-2=-4
3xy i -xy i 2xy czyli 3xy-xy+2xy=4xy

b)wyrazami podobnymi są tam:
2g i 2g i -3g czyli 2g+2g-3g=g
3gk i -5gk czyli 3gk-5gk=-2gk

reszta za chwilkę