Zredukuj wyrazy podobne.

a) - 4x -7 -3x +7
b) x - 2xy + jedna druga x - jedna trzecia xy
c) - x² + y² - 2x² - 2y²
d) - x² + 2x - 3x + x²
e) 4x + 4 - 7x - jedna druga
f) - 2ab + 12a - 4ab - 16a

Zrobilabym sama, ale kompletnie tego nierozumiem.
Dziękuję z góry. :)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-06T19:26:05+01:00
A) - 4x -7 -3x +7= -7x
b) x - 2xy + jedna druga x - jedna trzecia xy= 1 i 1/2x - 1 i 2/3xy
c) - x² + y² - 2x² - 2y²= -3x² - y²
d) - x² + 2x - 3x + x²= -x
e) 4x + 4 - 7x - jedna druga= -3x + 3i 1/2
f) - 2ab + 12a - 4ab - 16a= -6ab - 4a
2010-01-06T19:26:11+01:00
A)
- 4x -7 -3x +7 = -7x

b)
x - 2xy + 1/2x - 1/3xy = 1 1/2x (jeden i jedna druga x) - 2 1/3xy (dwa i jedna trzecie xy)

c)
- x² + y² - 2x² - 2y² = =3x² - y²

d)
-x² + 2x - 3x + x² = -x

e)
4x + 4 - 7x - 1/2 = -3x + 3 1/2 ( trzy i jedna druga)

f)
- 2ab + 12a - 4ab - 16a = =6ab - 4a
2010-01-06T19:26:38+01:00
A) - 4x -7 -3x +7 = -7x (-7 +7 się redukują)
b) x - 2xy + ½ x - ⅓ xy = -2⅓xy+1½x
c) - x² + y² - 2x² - 2y² = -3x²-y²
d) - x² + 2x - 3x + x² = -x (-x²+x² się redukują)
e) 4x + 4 - 7x - ½ = -3x+3½
f) - 2ab + 12a - 4ab - 16a = -6ab-4a