Odpowiedzi

2010-01-07T22:47:02+01:00
X- czas w miesiącach
y- wartość odsetek po x miesiącach
k- wartość kapitału po x miesiącach
10%- oprocentowanie

wartość kapitału po 1 miesiącu:
k1= k + 10%k= k (1 + 10%)= k * 11/10
jeżeli rozpiszesz sobie tak np zeby dojsc do wartosci kapitalu po trzech miesiacach to mozesz auważyc zależnosć, którą można przekształcić na wzór:
kn= k * (11/10)do potęgi x
i z tego możesz wyprowadzić wzó funkcji f(x), więc:
f(x)=10% * k * (11/10) do potęgi (x-1) i podstawiasz, więc
f(x)=10% * 2000 * (11/10)do potęgi(x-1) czyli:
f(x)= 200 * (11/10) do potęgi(x-1) czyli:
y= 200 * (11/10) do potęgi (x-1)


mam nadzieję, że Ci pomogłam
PS
moje rozwiązania często idą naokoło i są sprzezne z normalnym rozumowaniem, ale raczej dochodzę do poprawnych odpowiedzi, ogólnie mam na myśli fakt, że bardzo często muszę tłumaczyć mój tok rozumowania nauczycielom, więc jeżeli jest to praca domowa dla geniuszy, to nie wiem czy nie warto, żeby ktoś inny też zaproponował rozwiązanie- może będzie prostsze