Odpowiedzi

2010-01-07T00:15:11+01:00
X+y+z=10
a.)
(x+2+y+3+z+4)/3=(x+y+z+9)/3=(x+y+z)/3+(9/3)=(10/3)+3

b.)
[4(x+y+z)]/3=4*({x+y+z}/3)=4*(10/3)=40/3

c.)
(x+y+z+16)/3=(x+y+z)/3+(16/3)=(10/3)+16/3=26/3
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-07T00:22:03+01:00
Żeby policzyc sobie średnia arytmetyczna liczb musisz podzielic ich sume przez ilośc tych liczb. masz liczby x, y, z których średnia arytmetyczna wynosi 10. więc zapiszesz to tak:

(x + y + z) / 3 = 10 I * 3
x + y + z = 30

i masz obliczona sume tych liczb.
teraz tak

a) x+2, y+3, z+4,

znowu masz trzy liczby, liczysz ich sumę x + 2 + y + 3 + z + 4, wiesz że x + y + z = 30 wystarczy teraz dodac do tego 2, 3 i 4 co zapiszsz tak:

30 + 2 + 3 + 4 = 39 i dzielisz teraz przez ilośc tych liczb czyli 3

39 / 3 = 13 i to jest średnia arytmetyczna liczb x+2, y+3, z+4,
b) 4x, 4y, 4z,

tu wyłączasz sobie wspólny czynnik przed nawias i masz 4(x + y + z) i znowu wiesz że suma x, y i z to 30, więc
4 (x + y +z) = 4 * 30 = 120
teraz sumę dzielisz przez ilośc liczb i masz 120 / 3 = 40 i to jest średnia arytmetyczna tych liczb

c) x, y, z, 16.
teraz zauważ, że masz 4 liczby
liczymy ich sumę x + y + z + 16 = 30 + 16 = 46
sumę dzielisz przez ilośc liczb czyli przez 4

46 / 4 = 11, 5 i masz średnia arytmetyczną
1 5 1
2010-01-07T00:24:19+01:00
[x+y+z}/3 = 10 ---> x+y+z = 3*10 = 30
a)
[x+2)+(y+3)+(z+4)]/3 = [x+y+z +9]/3 = [30+9]/3 = 39/3 = 13
b)
[4x +4y+4z]/3 = [4(x+y+z)]/3 = [4*30]/3 = 4*10 = 40
c)
[x+y+z + 16]/4 = [30 +16]/4 = 46/4 = 11,5
1 1 1