Odpowiedzi

2010-01-07T13:25:26+01:00
Zad.1.
a)1/5 + 1/2= 2/10 + 5/10= 7/10
b)2/5 : 4/15 = 2/5 * 15/4= 6/4
c)2/9 *(-3/4)= - 8/36* 27/36= - 216/36=6
d)-11,4 + 9,3= -2,1
e)6,5 - 3 *(1/2)2= 6.5 - 3* 0,25= 6,5 - o,75=5,75
2010-01-07T13:26:20+01:00
Zad.1.
a)1/5 + 1/2=2/10+5/10=7/10 sprowadzam do wspólnego mianownika i wtedy dodaję
b)2/5 : 4/15=2/5*15/4=3/2 podzielić przez ułamek to pomnożyć przez odwrotność
c)2/9 *(-3/4)= -6/36 +*- daje -
d)-11,4 + 9,3=-2,1
e)6,5 - 3 *(1/2)2=nie jestem pewna czy ta ostatnia 2 to znaczy, że do kwadratu?
Jeżeli tak to:
6,5 - 3*(1/2*1/2)=6,5 - 3*1/4=6,5 -3/4= 6,5 - 0,75=5,75
pamiętaj, że 3/4 to 0,75
2010-01-07T13:33:56+01:00
Zad.1
a)
1/5 + 1/2 = 2/10 + 5/10 = 7/10
b)
2/5 : 4/15 = 2/5 * 15/4 = 30/20 = 1,5
c)
2/9 *(-3/4) = - 6/36
d)
-11,4 + 9,3 = - - 57/5 + 93/10 = - 114/10 + 93/10 = - 21/10 = - 2,1
e)
6,5 - 3 *(1/2)2 = 6,5 - 3 * 1/4 = 6,5 - 3/4 = 31/5 - 3/4 = 13/2 - 3/4 = 26/4 - 3/4 = 23/4 = 5,75