Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-08T17:34:19+01:00

1.Czy skażenie żywności może nieść zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka?
Oczywiście zależy to od charakteru związków toksycznych i ich dawki.
2.Jakie wyróżniamy choroby spowodowane przez niezdrową żywność?
Są to:
*zatrucia pokarmowe
* choroby alergiczne
* choroby nowotworowe
3.Czy w produktach żywnościowych pojawiają się substancje trujące?
Tak,np konserwanty,barwniki dodawane do produktów różnego rodzaju inne dodatki.
4.Czy proces psucia się żywności można opuścić?
Owszem, stosując substancje z grupy konserwantów.
5.Co takiego oznacza numerem E ?
Numer E oznacza wiele środków koloryzujących, konserwantów, antyutleniaczy, emulgatorów,spulchniaczy i stabilizatorów,natomiast nie posiadają go substancje zmieniające właściwości smakowe,rozpuszczalniki,wybielacze,skrobia i słodziki.
6.Czym są sole emulgujące ?
Zapobiegają one wydzielaniu się tłuszczu w serach topionych, np.ortofosforan sodu.
7.Substancja wzmacniająca smak i zapach to?
Glutaminian sodu E 621.
8.Podaj zaletę stosowania substancji stabilizujących.
Możemy żywność kupować w odstępach czasu,
gdyby nie były dodawane musielibyśmy żywność kupować codziennie i w niewielkich ilościach.

Nio i jest ;)
mam nadzieję że dobrze ;)