Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-07T17:40:30+01:00
Z podanego równania wyznacz x.
a) x/c + a/b = t
b) x-a /b = 3c-x/k
ZADANIE 2
Z podanego wzoru wyznacz zmienną :
a) V = abc; b
b) P = 6a2; a

a)
x/c + a/b = t mnożymy razy c
x + ac/b= ct odejmujemy ac/b
x= ct - ac/b
b)
x-a /b = 3c-x/k mnożymy *k
kx - ka/b = 3ck - x dodajemy x i dodajemy ka/b
kx + x= 3ck + ka/b wyciągamy x przed nawias
x(k+1) = 3ck +ka/b dzielimy przez (k+1)
x= 3ck/(k+1) + ka/b/(k+1)

a)
b= ?
V = abc dzielimy przez ac
otrzymujemy :
b=V/ac

b)
a= ?
P = 6a2 dzielimy przez 6
P/6=a2 pierwiastkujemy
a = pierwiastek z (p/6)