Zapisz działanie składające się z 4 dwójek, znaków działań i nawiasów (każda dwójka musi być oddzielona znakiem) tak, aby wynik wynosił:
2
7
9
Zapisz działanie składające się z 4 czwórek, znaków działań i nawiasów (każda dwójka musi być oddzielona znakiem) tak, aby wynik wynosił:
1
2
4
5
6
7
8
9
10
Zapisz działanie składające się z 4 siódemek, znaków działań i nawiasów (każda dwójka musi być oddzielona znakiem) tak, aby wynik wynosił:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-07T21:02:33+01:00
Zapisz działanie składające się z 4 dwójek, znaków działań i nawiasów (każda dwójka musi być oddzielona znakiem) tak, aby wynik wynosił:
2 = (2-2)*2+2
7 =
9 =

Zapisz działanie składające się z 4 czwórek, znaków działań i nawiasów (każda dwójka musi być oddzielona znakiem) tak, aby wynik wynosił:
1 = 4/4 * 4/4
2 = 4/4 + 4/4
4 = (4-4)*4+4
5 = (4*4 +4)/4
6 = 4+(4+4)/4
7 = (4+4)-4/4
8 = (4+4)*4/4
9 = (4+4)+4/4
10 =

Zapisz działanie składające się z 4 siódemek, znaków działań i nawiasów (każda dwójka musi być oddzielona znakiem) tak, aby wynik wynosił:
1 = 7/7 * 7/7
2 = 7/7 + 7/7
3 = (7+7+7)/7
4 =
5 = 7 - (7+7)/7
6 = (7*7 - 7)/7
7 = (7-7)*7+7
8 = (7*7 + 7)/7
9 = (7+7)/7+7
10 =

sorry ale na pozostałe nie mam na razie pomysłu :(
2010-01-07T21:24:21+01:00
2 = 2/2 + 2/2
7 = 2 / ,(2) - 2 (*)
9 = 22 / 2 - 2

1 = 4/4 + 4 - 4
2 = 4/4 + 4/4
3 = 4 + 4/4 - √4
4 = √4 + √4 + 4 - 4
5 = √4 + √4 + 4/4
6 = 4 + 4 - 4 + √4
7 = 4 + √4 + 4/4
8 = 4 + 4 + 4 - 4
9 = 4 + 4 + 4/4
10 = 4 + 4 + 4 - √4

1 = 7/7 + 7 - 7
2 = 7/7 + 7/7
3 = (7+7+7) / 7
4 = 77 / 7 - 7
5 = 7 - (7+7) / 7
6 = √7 * √7 - 7/7
7 = 7 + 7 - √7 * √7
8 = √7 * √7 + 7/7
9 = 7 + (7+7) / 7
10 = (77 - 7) / 7

(*) UWAGA:
Przykład 7 z czterema dwójkami - rozwiązanie jest troszkę oszukane, ale w pewnym sensie poprawne.

Otóż: ,(2) jest tak naprawdę zapisem liczby 0,222222222...
Czyli zero przecinek dwa dwa dwa... i w nieskończoność dwójki...
Ta liczba jest równa dwie dziewiąte (2/9)

Zatem 2 / ,(2) = 2 / (2/9) = 2 * 9 / 2 = 9
I w ostatnim kroku od 9 odejmujemy 2 dostając 7

,(2) oznacza jest
2010-01-07T21:46:10+01:00
Za pomocą dwójek
2=(2-2)*2+2
7=
9=22:2-2

Za pomocą czwórek
1=√4:√4-4+4
2=4/4+4/4
3=4+4/4-√4
4=(4-4)*4+4
5=√4+√4+4/4
6=4+√4+4-4
7=4+4-4/4
8=√4+√4+√4+√4
9=4+4+4/4
10=4*4-4-√4

Za pomocą siódemek
1=(7/7)*(7/7)
2=7/7+7/7
3=(7+7+7)/7
4=77/7-7
5=
6=√7*√7-7/7
7=(7-7)*7+7
8=√7*√7+7/7
9=7+(7+7)/7
10=(77-7)/7