Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-07T18:46:11+01:00
Pozytywne:
-produkują witaminy B 12 i K
-uczestniczą w trawieniu niedobrych składników pokarmowych
-zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i pobudzają do pracy układ odpornościowy
- hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów i pobudzają pracę jelit, dzięki czemu zapobiegają kłopotom z trawieniem.
- przemys spożywczy : sporządzanie serów,kefirów.
- oczyszczaja środowiska ,ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancje proste.
-symbioza(bakterie) to współżycie dwóch organizmów z obustronną korzyścią
Negatywne:
- uwalniają azot od atmosfery
- przeprowadzanie procesów gnilnych - powodują gnicie produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- powodują niszczenie materiałów przemysłowych
- powodują straty w gosp. człowieka
-powodują choroby np:gruźlica ,kiła,rzeżączka
-powodują gnicie zywnosci , pojawiajaca sie np. plesn