Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki.Zupa była bardzo gęsta,więc dolali jeszcze 3.4 litra wody.Każdy z harcerzy zjadł po 2/5 litra zupy(dwie piąte).W garnku zostało jeszcze 3.8 litra grochówki.Ilu było harcerzy?
Zapisz obliczenia i podaj wynik

2

Odpowiedzi

2009-09-22T15:04:53+02:00
X = 10+3,4 = 13,4 [l zupy]
y - liczba harcerzy

x - 2/5 * y = 3,8
-2/5 * y = 3,8 - 13,4
y = (3,8 - 13,4)*(-5/2) = 24
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-22T15:38:48+02:00
10l - ilość zupy
10l + 3,8l= nowa ilość zupy
2/5l=0,4l - porcja każdego harcerza

13,4l - 3,8l = 9,6l
9,6:0,4=24
odp. Było 24 harcerzy