Zapisz w jak najprostrzej postaci
1) -0,7(2c-0,4)
2) -25×(3s-4)/5
zapisz w postaci sumy
3) 3√2(5-1/6√8+√2/2
4) ⅔√3(5√3-4√27-12)
5) -0,1√15(√15-2√5+20)

Wyłącz wspólny czynnik przed nawiad
a) a²-5a
b) 2b²-4b+6
c) 3x²+6x²-12
Pilne!!!

2

Odpowiedzi

2009-09-22T15:44:45+02:00
Na pierwszą część jestem zbyt leniwy, na pewno sam dasz sobie radę, wystarczy wszystko pomnożyć/podzielić/dodać i w razie możliwości powyłączać przed nawias.

a) a²-5a = a(a-5)
b) 2b²-4b+6 = 2(b²-2b+3)
c) 3x²+6x²-12 = 9x² - 12 = 3(3x² - 4) [tu teoretycznie kończy się zadanie, ale można doprowadzić do "ładniejszego" wyniku] = 9(x² - 4/3) = 9(x-2√3/3)(x+2√3/3)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-22T15:58:34+02:00
1) -0,7(2c-0,4) = -1,4c + 2,1
2) -25×(3s-4)/5 = -75sx + 100x/5 = -75sx + 20x

3) 3√2(5-1/6√8+√2/2) = 3√2 * 4/6√8 + 3√2* √2/2 = 2√2/8 + 3*2/2 = 2√2/8 + 3
4) ⅔√3(5√3-4√27-12) = ⅔√3 * 5√3 - ⅔√3 * 4√27 - ⅔√3 * 12 = ⅔ * (5*3) - 2⅔√81 - 2⅔√3 = 10 - 24 - 2⅔√3 = - 14 - 2⅔√3
5) -0,1√15(√15-2√5+20) = -0,1√15 * √15 - 0,1√15 * 2√5 - 0,1√15 * 20= -0,1* 15 - √75 - 2√15 = -1,5 - 5√3 - 2√15

a) a²-5a = a(a-5)
b) 2b²-4b+6 = 2(b² -2b +3)
c) 3x²+6x²-12 = 9x² - 12= 3(3x² -4)