Zapisz w jak najprostszej postaci:
c) 5(4x-7) + (7-4x) =
d) (4x-y) - 2(x+y) =
e) 2(3x-2y+3z) - 5(x-y-z) =
f) 4x(x-y-z) - 2x(4x-y+z) =
g) -3x^ (x- 2/3y) + 5x(x^-7xy) =
h) -2 |2 (a+|2b) - 4(a|2- 2b) =

^ to znaczy : do kwadratu
/ - kreska ułamkowa
| - pierwiastek

bardzo proszę o odpowiedzi, zrobiłam to zadanie tylko nie wiem czy jest dobrze. ;)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-07T20:01:12+01:00
c)5(4x-7) + (7-4x) = 20x - 35 + 7 - 4x = 16x -28
d) (4x-y) - 2(x+y) = 4x - y -2x -2y = 2x -3y
e) 2(3x-2y+3z) - 5(x-y-z) = 6x -4y +6z -5x + 5y + 5z = x+y+11z
f) 4x(x-y-z) - 2x(4x-y+z) = 4x^ -4xy -4xz -8x^ + 2xy - 2xz =
-2xy - 4x^ -6xz
g) -3x^ (x- 2/3y) + 5x(x^-7xy) = -3x^ * x - 3x^ * 2/3y + 5x*x*x -35yx^ = -3x^ * x - 2x/y + 5x*x*x - 35yx^
h) -2 |2 (a+|2b) - 4(a|2- 2b) = -2|2a+4b) - 4a|2a+4b| = -8a|2a+4b|

Proszę bardzo :D
2 5 2