Odpowiedzi

2015-08-22T18:28:42+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
a)\\ \frac x2 = \frac56\qquad\qquad\qquad D=\mathbb R\\\\ 6x = 2*5 \\\\6x = 10\ \ \ /:6 \\\\x = \frac{10}{6}= \frac53\\\\ x=1\frac25 \quad\in D

b)\\ \frac x2 = \frac{x+1}4\qquad\qquad\qquad D=\mathbb R\\\\ 4x = 2(x+1)\ \ \ /:2\\\\ 2x = x +1\\\\ 2x -x = 1\\\\ x = 1\quad \in D

c)\\\frac{ 2(x-1)}{3} = \frac{x+2}5\qquad\qquad\qquad D=\mathbb R\\\\ 2(x-1)*5=3* (x+2)\\\\ 10(x-1) = 3x + 6\\\\ 10x -10 = 3x+6\\\\ 10x -3x = 6 +10\\\\ 7x = 16\ \ \ /:7\\\\ x = \frac{16}7=2\frac27\quad\in D

d)\\ \frac{x-1}{x+3} = \frac x{x+1}\qquad\qquad\qquad D=\mathbb R\backslash\{-3,-1\}\\\\ (x-1)*(x+1) = (x+3)*x\\\\ x^2 +x-x-1 = x^2+ 3x \\\\x^2 - x^2 -3x = 1\\\\ -3x = 1\ \ \ /:(-3)\\\\ x = -\frac13\quad\in D

e)\\ \frac{2a+1}{2a} = \frac{a+3}{a-1}\qquad\qquad\qquad D=\mathbb R\backslash\{0,1\}\\ \\(2a+1)*(a-1) = 2a*(a+3)\\\\ 2a^2 -2a + a - 1 = 2a^2 + 6a\\ \\2a^2 -a -2a^2 -6a = 1\\\\ -7a = 1\ \ \ /:(-7)\\\\ a = -\frac17\quad\in D

f) \\ \frac{b-2}{b+1} = \frac b{b-3}\qquad\qquad\qquad D=\mathbb R\backslash\{-1,3\}\\\\ (b-2)(b-3) = b(b+1)\\\\ b^2 - 3b -2b +6 = b^2 + b\\\\ b^2 -5b -b^2 -b = -6\\\\ -6b = -6\ \ \ /:(-6)\\\\ b = 1\quad\in D
89 4 89