Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-07T21:51:04+01:00
Nacisk na podloze:
N = m*g = 10 kg * 10 m/s2 = 100 N

Sila tarcia:
T = f * N = 0.2 * 100 N = 20 N

Sila tarcia dziala przeciwstanie do sily pchajacej czyli =
Fw = F - T = 100N - 20 N = 80 N

Przyspieszenie:
a = F/m = 80N / 10 kg = 8 m/s2

2. Droga wynosi 200km.
t1 = 200km / 80km/h = 2.5 h
t2 = 200km / 100km/h = 2h

Vsr = 400km / 4.5h = 88,89 km/h
5 3 5
2010-01-07T22:01:33+01:00
M=10kg
F=100 N
f=0,2

T=f * F
T=0,2 * 100
T=20 N

Fw=T+F
Fw=100 + (-20)
Fw=80 N

a=Fw/m
a=80/10
a=8 m/s2
6 4 6