Odpowiedzi

2010-01-08T18:16:57+01:00
Aby zostać wędliniarzem należy mieć wykształcenie zasadnicze zawodowe. Kandydat na masarza może uzyskać kwalifikacje w: trzyletniej szkole zasadniczej kształcącej w zawodzie aparatowy przetwórstwa mięsnego oraz w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, specjalizacja przetwórstwo mięsne; czteroletnim liceum zawodowym, kształcącym w zawodzie operator procesów technologicznych w przemyśle spożywczym; specjalność przetwórstwo mięsne. Liceum zawodowe ponadto przygotowuje do zdawania matury.
Masarz zajmuje się przygotowaniem mięsa do spożycia i do przetwórstwa. Do jego zadań należy: konserwowanie mięsa przez chłodzenie, zamrażanie, wędzenie oraz solenie i peklowanie, produkcja wędzonek, wędlin, wyrobów wędliniarskich oraz tłuszczy topionych, zagospodarowywanie ubocznych artykułów uboju, magazynowanie surowców, materiałów pomocniczych i dodatków do żywności oraz wyrobów gotowych.

Zawody pokrewne:

* Operatorowy maszyn do przetwórstwa żywności i produktów
* Aparatowy przetwórstwa mięsnego
* Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego
* Operator procesów technologicznych w przemyśle spożywczym