Odpowiedzi

2010-01-09T13:34:26+01:00
Pieski preriowe (nieświszczuki) - gryzonie z rodziny wiewiórkowatych.

Występowanie: Ameryka Północna, Środkowa.

Cechy charakterystyczne: Sierść w kolorze brązowo-żółtym o szarym odcieniu, na brzuchu jaśniejsze. Ogon brunatny na końcu. Głowa okrągława, lekko spłaszczona z przodu, uszy bardzo małe.

Długość ciała do 35 cm.

Długość ogona do 10 cm.

Waga do 1,4 kg.

Odżywianie: Pokarmy roślinne: zioła, korzenie, nasiona, owoce. Larwy owadów i owady, drobne kręgowce.

Tryb życia: Zwierzęta stadne, żyją w bardzo dużych grupach, w których liczba osobników sięga nawet kilku tysięcy. W ziemi kopią nory, które łączą ze sobą podziemnymi korytarzami, a wejścia do nich są umiejscowione na wyższym poziomie, w celu ochrony przed zalaniem. Swojego terytorium i reszty stada strzegą pojedyncze osobniki stojące na warcie, które w razie zagrożenia wydaja świszczące dźwięki, a także podobne do szczekania.

Rozmnażanie: Ciąża trwa przez okres 30 dni, następnie na świat przychodzą młode w ilości 2-10 osobników.