Mam do zrobienia 3 zadania z fizyki ;/ na poziomie 2 gimnazjalnej (ale może być to też na początku 3) Odwdzięczę się nawet za jedno ale najlepiej jakby były wszystkie :*
1.Oblicz prędkość końcową auta które jechało z prędkością 6 m/s a później przez 10 s poruszał się z przyspieszeniem 3m/s²

2.Na sprężyce drga kulka z częstotliwością 0.8 Hz.Oblicz ile drgań wykona kulka w ciągu 0.5 minuty.

3.Oblicz siłę ciągu silnika który stojącą cieżarówkę o masie 10 t w czasie pół minuty rozpędza do prędkości 108 km/h

Proszę o pomoc bo ja jestem bardziej humanistyczna;P

2

Odpowiedzi

2010-01-08T19:42:26+01:00
1. 10 * 3 = 30
30 + 6 = 36 m/s

2. 0,8 * 30 = 24

3. F = m*a
a = 108 / 30
a = 3,6
F = 10 000 * 3,6
F = 36 000
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-08T19:59:04+01:00
1.
Dane:
vp =6m/s
t=10s
a=3m/s2
Szukane:
vk=?
Rozwiązanie:
vk = vp + a∙ t
vk=6m/s +3m/s2 ∙ 10s
vk=6m/s+ 30m/s
vk=36m/s

3.
Dane:
m=10t
t=0.5 min=30s
v=108km/h
Szukane:
F=?
Rozwiązanie:
przykro mi tego już nie umiem ale może ty znasz wzór to sobie rozwiążesz :*