Z.1 doprowadz do jak najprostszej postaci:
a) a⁸:a³:(a²)³:a⁵=
b) (a *b)³*a⁵=
c) x² * (x⁴)²:x³=
z.2 oblicz
a)dlugi √ a pod nim √36-√4=
b) 3√3 + 2√3-4√3=
c) √3(√48-√27)=
d) √3 *√6*√2
z.3 usuń niewymierność z mianownika
a)3+√2 : 2=
b) 2 : 3+√5=
Proszę pomóżcie mi to rozwiązać bo potrzebuje to jeszcze na dziś:(

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-08T20:14:08+01:00
Z.1 doprowadz do jak najprostszej postaci:
a) a⁸:a³:(a²)³:a⁵= a⁻⁶
(8-3-6-5=-6)
b) (a *b)³*a⁵= a³*b³*a⁵=a⁸*b³
c) x² * (x⁴)²:x³=x⁷
(2+8-3=7)

z.2 oblicz
a)dlugi √ a pod nim √36-√4
√√36-√4=√6-2=√4=2

b) 3√3 + 2√3-4√3=√3

c) √3(√48-√27)=√3(4√3-3√3)=√3*√3=3
√48=4√3
√27=3√3

d) √3 *√6*√2 = √36=6

z.3 usuń niewymierność z mianownika
a)3+√2 : 2= ? tu nie ma niewymierności w mianowniku

b) 2 : 3+√5= [2*(3-√5)]/(3+√5)(3-√5)= [2*(3-√5)]/9-5= [2*(3-√5)]/4
= (3-√5)/2
2010-01-08T20:14:48+01:00
Z.1
a) a⁸:a³:(a²)³:a⁵=a^5 : a^6 : a^5 = a^-1 : a^5 = a^-6
b) (a *b)³*a⁵= a^3*b^3*a^5 = a^8*b^3
c) x² * (x⁴)²:x³= x² * x^8 : x^3 = x^10 : x^3 = x^7
z.2
a)dlugi √ a pod nim √36-√4= (pod długim pierwiastekim)6-2 = √4 = 2
b) 3√3 + 2√3-4√3=5√3 - 4√3 = √3
c) √3(√48-√27)=√144 - √81 = 12-9 = 3
d) √3 *√6*√2 = √36=6
z.3
a)3+√2 : 2= ??
b) (2 : 3+√5) * (3-√5 : 3-√5) = 2(3-√5) : (9 - 5) = (6-√5):4