Odpowiedzi

2010-01-08T20:41:39+01:00
1.
7x + 14- 3x- 8 = 11x - x
4x - 10x = -14 = 8
-6x = -6/: (-6)
x = 1

2.
7-3x+8-5x=10+2x-5-5x
-8x + 15 = 5 - 3x
-8x + 3x = 5 - 15
-5x = -10/: (-5)
x = 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-08T22:53:11+01:00
1. 7x+14 - 3x -8 = 11x - x
7x-3x-11x+x=-14+8
-6x=-6/:(-6)
x=1


2.7-3x+8-5x=10+2x-5-5x
-3x-5x-2x+5x=10-5-7-8
-5x=-10/:(-5)
x=2

po lewej stronie zostawiasz niewiadome i przenosisz te z prawej strony ale ze zmienionym znakiem, a po prawej stronie równania zostawiasz liczby przenosząc z lewj strony , wówczas równiez zmieniamy znak, gdy wszystko jest uporządkowane dokonujemy obliczeń i gotowe.