Odpowiedzi

2010-01-08T21:16:33+01:00
3400 - 100%
x - 85%

x=3400*85/100
x=2890 zł


2890 - 100%
x - 105%

x=2890*105/100
x=3034,5 zł


(dzielenie pod kreską ułamkową)
2 5 2
2010-01-08T21:19:57+01:00
15% liczby 3400
0,15×3400=510
3400- 510=2890zł

5% liczby 2890
0,05 ×2890=144,5
2890+144,5=3034,5zł
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-08T21:31:38+01:00
Koszt 3400 obniżka o 15,% potem podwyżka o 5%
obliczenia

3400-100%
X -15%
x=3400*15:100=510 po obniżce o 15% komp koszt 2890(bo 3400-510=2890)

2890-100%
x- 5%

2890*5:100= 144,5 2890+144,5=3034,5
po podwyżce o 5 procent komp koszt 3034,5 zł
1 5 1