Odpowiedzi

2010-01-08T21:36:51+01:00
Historia herbaty
Pochodzenie herbaty jako napoju nie jest do dzisiaj znane. Według jednej z legend cesarz chiński Szen Nung w czasie podróży pił tylko przegotowaną wodę. W 2737 r. p.n.e. do garnka z gotującą się wodą wpadły płonące gałązki z ogniska. Ku zdumieniu cesarza okazało się, że napój ma przyjemny smak i aromat. Liście, które spadły do wrzątku wraz z gałązkami, pochodziły z krzewów herbacianych. Według innej legendy syn króla Indii, który rozpowszechniał buddyzm w Chinach, postanowił przez siedem lat medytować. W piątym roku czuwania zerwał kilka listków z pobliskiego krzewu. Listki tak go orzeźwiły, że dzięki nim mógł przetrwać jeszcze 2 lata na medytacji.
Ogólnie przyjmowano się, że herbata pochodzi z Chin, a jej nasiona sprowadzili do Indii kupcy. Jednak ojczyzną herbaty są Indie, gdzie gleba jest nadzwyczaj urodzajna dla herbaty.
Pierwszej sprzedaży herbaty dokonali w Anglii w jednej z tamtejszych kawiarni.
Herbata stała się popularna za przyczyną królowej Katarzyny, która doprowadziła ją do bogatych mieszczan.

Herbata zielona
Herbata zielona pochodzi z tej samej rodziny, co herbata czarna. Różni się jedynie tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Ma smak bardzie gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar ma kolor jaśniejszy. Zieloną herbatę piją w Japonii, skąd pochodzi ceremoniał parzenia i picie herbaty.

Herbata czerwona i żółta
Są one pomiędzy herbatą czarną i zieloną. Oolongi – tak nazywa się herbatę czerwoną w handlu międzynarodowym, ma intensywny aromat i zapach. Jest bardziej trwała w przechowywaniu niż herbata czarna. Produkuje się ją tylko w Chinach. Herbata żółta – przygotowuje się ją z młodych pędów liści herbacianych. W Europie herbata ta jest prawie nie znana.

Herbata prasowana
Sporządza się ją z innych (gorszych) asortymentów herbaty. Prasuje się ją w płytki i cegiełki albo mieli i wsypuje do torebek i otrzymuje się herbatę ekspresową. Takie herbaty są bardzo przydatne.

Herbaty aromatyzowane
Herbaty aromatyzowane składają się z różnych herbat (czarnych, czerwonych lub zielonych). Rolę aromatyzatora pełni kwiat jaśminu, pomarańcze, cytryny, bzu.

Herbata - czarodziejski napój
Herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Uważa się, że herbata czyści krew, wzmacnia odwagę, poprawia zdolności pamięciowe... Zawartość kofeiny (tetiny) jest większa niż w kawie. Orzeźwiające działanie herbaty, wynika bardziej z zawartości i działanie olejków eterycznych. Ten naprawdę czarodziejski napój można pić litrami nawet 40 filiżanek dziennie, a to nie spowoduje żadnych poważnych skutków ubocznych. Herbata nie zawiera kalorii.
Herbatę powinno się parzyć ok. 5 min. Parzona od 1-2 działa orzeźwiająca, a od 3-5 uspakajająco.

Kilka przepisów na zrobienie herbaty

Na Lato

Herbata z lodem i przyprawami

Przepis na 7 szklanek

12 łyżeczek cherbaty chińskiej
1 l wody
płaska łyżeczka mielonego imbiru
płaska łyżaczka mielonego cynamony
4 goździki
10 roztartych zielonych liści mięty
sok z 3 cytryn
cukier do smaku
kostki lodu

1. Herbatę i przyprwwy zalać wrzątkiem
2. Dodać do smaku sok z cytryny, cukru, a następnie przecedzić i schłodzić
3. Herbatę podawać z kostkami lodu

Lody Herbaciane

Przepis na 4 porcje

4 łyżeczki czarnej herbaty
filiżanka wody
˝ l śmietany
sok z 3 pomarańczy
2 żółtka
cukier do smaku

1. Herbatę zalać wrzątkiem
2. Odstawić na 3 minuty, a następnie przecedzić
3. Napar zmieszać za śmietaną oraz z sokiem pomarańczowym
4. 2 żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem
5. Przygotowaną masę przełożyć do foremki i zamrozić w zamrażalniku
6. Podawać w wysokich szklankach udekorowanych śmietaną i orzechami

Herbata z miętą i lodem


Przepis na 9 szklanek

2 łyżki stołowe herbaty lub odpowiednia liczba torebek herbaty ekspresowej
kilka liści mięty lub torebka herbaty miętowej
1 l wody
ź l soku z cytryny
ok. 100 do 150 g cukru
kostki lodu

1. Herbatę i miętę zalać wrzątkiem
2. Odstawić na 5 min, przecedzić, dodać sok z cytryny i cukier
3. Schłodzić napar
4. Podawać w filiżankach z kostkami lodu

Na Jesień i Zimę

Herbata z karmelem i mlekiem

Przepis na 3 – 4 szklanki

˝ l mleka
3-4 łyżki stołowe karmelu lub kandyzu
łyżka czarnej herbaty
2 żółtka

1. Mleko zagotować z karmelem.
2. Herbatę zalać gotującym cię mlekiem i odstawić na 5 min.
3. Mleczną herbatę przecedzić przez sitko i zmiksować z żółtkami
4. Natychmiast podawać i pić na gorąco

Herbata z przyprawami po angielsku

Przepis na 1 porcję

100 g czarnej herbaty
4 kawałki cynamonu
3 łyżeczki tartej skórki z cytryny
łyżeczka goździków


Zielona herbata przywędrowała do nas z Chin, gdzie zachwycił się nią cesarz Chin.
2010-01-08T21:38:27+01:00
OGŁOSZENIE

Wszyscy uczniowie!!!
Wdniu 12.01.2010 r o godzinie 16:00 odbędzie się prelekcja na temat pochodzenia i właściwości herbaty. jEST TO BARDZO INTERESUJĄCY TEMAT który naprawde warto poruszyć.
Zapraszam wzystkich Dyrekcja, grono pedagogiczne oraz pan Jan kowalski wykladowca
1 5 1