POMOCY !!! Nie byłam miesiąc w szkole i nie ogarniam teraz zupełnie maty. Nie spamujcie, tylko pomóżcie ! Proszę... ;)

1. W dwóch skrzynkach są 54 pomarańcze. Z jednej skrzynki przłożyliśmy do drugiej 9 pomarańczy i w każdej skrzynce jest ich tyle samo. Ile pomarańczy było w każdej skrzynce początkowo?

2. Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504 zł. Bilety normalne były po 15 zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile ulgowych?

3. W hurtowni kupiono 200 kg cukru i 150 kg mąki za 900 zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%, a mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210 zł. Oblicz cenę sprzedaży 1 kg mąki i 1 kg cukru.

4. Rowerzysta ma przebyć drogę z miasta A do miasta B w określonym czasie i z pewną prędkością. Jeśliby jechał z prędkością większą o 3 km/h, to przybyłby na miejsce godz. wcześniej, a jeśli jechałby z prędkością mniejszą o 2 km/h, to spóźniłby się o 1 godzinę. Oblicz odległość od A do B, prędkość rowerzysty i czas jazdy.

PS. Te zadania powinny być rozwiązane z wykorzystaniem układów równań.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-09T10:47:17+01:00
X-ilość pomarańczy w jednej skrzynce
y-ilość pomarańczy w drugiej skrzynce

x+y=54
x+9=y-9

x+y=54 /*(-1)
x-y= -18

-x -y= -54
x-y = -18
+_____________________________

-2y = - 72 /(-2)
y= 36

Drugi ukł.:

x+y=54
x+9=y-9

x+y=54
x-y= -18
+___________________
2x = 36 / :2
x=18

2010-01-09T11:00:18+01:00
1.

x+y=54 9=y+9

x+y+54
x-y=18
______
2x=72/2
x=35


y=54-36
y=18
2010-01-09T11:17:17+01:00
1.
54/2= 27
27-9= 18 (na początku było tak w 1 z 2 skrzynek)
27 + 9= 36 (na początku bylo tak w 1 z 2 skrzynek)