Witam, dostałem do rozwiazania krzyzówke ale niestety wiekszosci pytan nie umie zrobic, wiec poradze sie was. Dodam ze w nawiasach jest podpowiedz czyli ile liter zawiera):
1. Substancja przyspieszająca reakcje chemiczna. (11 liter)
2. Pierwiastek, główny składnik związków organicznych. (6 liter)
3. Inaczej węglowodory nasycone. (6 liter)
4. Mieszanina kwasu stearynowego i palmitynowego. (8 liter)
5. Proces zachodzący pod wpływem wody, ulegają mu elektrolity. (10 liter)
6. Metoda otrzymywania benzyny syntetycznej. (7 liter)
7. Zjawisko polegające na zmniejszeniu się objętości dwóch mieszających się ze sobą cieczy. (9 liter)
8. W wyniku tego procesu otrzemujemy, z zanieczyszczeń, substanjce przyjazne środowisku. (13 liter)
9. Związki organiczne o bardzo skomplikowanej budowie, materiał budulcowy ludzkich i zwierzęcych organizmów. (6 liter)
10. Alkohol trójwodorotlenowy, wykorzystywany m.in. w kosmetyce jako dodatek do kremów. (8 liter)
11. Grupa związków organicznych zwanych inaczej węglowodanami. (5 liter)
12. Jest to zawiesina drobnych kropelek jednej cieczy w drugiej. (7 liter)
13. Reakcja kwasu karboksylowego z alkoholem. (12 liter)
14. Odmiana alotropowa węgla, odkryta dopiero pod koniec XX wieku. (9 liter)
15. Pochodne węglowodorów, w których grupą funkcyjną jest grupa hydroksylowa. (8 liter)
16. Jeden z najbardziej znanych związków organicznych w życiu człowieka, często używany w gospodarstwie domowym w postaci kilku procentowego roztworu. (10 liter)
17. Węglowodory zawierające w swojej cząsteczce wiązanie podwójne między atomami węgla. (6 liter)

3

Odpowiedzi

2010-01-09T11:41:02+01:00
1.katalizator
2. węgiel
3. alkany
4.stearyna
5.dysocjacja
7.kontrakcja
9.białka
10.Glicerol
11.cukry
12.emulsja
13.
14.fullereny
2010-01-09T11:53:59+01:00
1.KATALIZATOR
2.WĘGIEL
3. ALKANY
4. STEARYNA
5. DYSOCJACJA
6.SYNTEZA
7. KONTRAKCJA
8.
9. BIAŁKA
10, GLICEROL
11. CUKRY
12. EMULSJA
13. ESTRYFIKACJA
14. FULLERENY
15. ALKOHOLE
16.
17. ALKENY
2010-01-09T12:01:25+01:00
1.katalizator
2. węgiel
3. alkany
4.stearyna
5.dysocjacja
6.synteza
7.kontrakcja
9.białka
10.Glicerol
11.cukry
12.emulsja
13.estryfikacja
14.fullereny