Zad.1. W tabeli przedstawiono wyniki doświadczenia, w którym badano obecność niektórych substancji odżywczych w produktach żywnościowych przy użyciu odczynnika Haynesa. W obecności glukozy zmienia on kolor z granatowo-niebieskiego na ceglasto-pomarańczowy, natomiast w obecności białka-na fioletowy.

badany materiał: otrzymany kolor:
sok z cebuli ceglasto-pomarańczowy
nasiona soi niebieski
białko kurze fioletowy

Napisz,
a.) jaką postawiono hipotezę..........................
b.) jaki problem badano...................................
c.) jakie wyciągnięto wnioski....................


Zad.2. Podziel na dwie grupy(błonnik pokarmowy/węglowodany) podane nazwy pokarmów:

ziemniaki, cukierki, pieczywo razowe, tort, makarony, chipsy, brązowy ryż, otręby zbożowe, batoniki, marchew, banany, lody, płatki owsiane


Za najlepszą odpowiedź daje naj:)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-09T17:21:43+01:00
2. Błonnik pokarmowy:
cukierki, chipsy, batoniki, lody
Węglowodany:
ziemniaki, pieczywo razowe, tort, makarony, brązowy ryż, otręby zbożowe, marchew, banany, płatki owsiane.
5 1 5