Odpowiedzi

2010-01-09T16:18:55+01:00
A.) 2000*20%= 40
200+40=2040

b.) 1140*50%=570
50% z 1140=0.5·1140=570
1140+570=1710
2010-01-09T16:20:42+01:00
A
0,20x2000=400 zł
2000zł+400zł=2400 zł
Odp: Kowalski w lutym zarobił 2400zł.
b
0,05x1140zł=57zł
1140zł+57zł=1197zł
Odp:Telewizor przed obniżką kosztował 1197zł.
1 1 1
2010-01-09T16:21:52+01:00
A) 2000 zł - pensja Pana Jana Kowalskiego


2000 zł × 20% = ²⁰/₁₀₀ × 2000 zł = (skracasz 2 zera u 100 , a później 2 zera u 2000) = 400 zł

2000 zł + 400zł = 2400 zł
1 1 1