1. Przed obniżką cena roweru wynosiła 700 zł. Ile będzie kosztował ten rower po obniżce ceny o 35%?

2. W pewnej firmie jest 120 pracowników. Kobiety stanowią 85% zatrudnionych. Ilu mężczyzn pracuje w tej firmie?

3. 30% uczniów klasy liczącej 30 uczniów uczęszcza na zajęcia kółka teatralnego. Ilu uczniów nie bierze udziału w zajęciach tego kółka?

Matematyka OPERON gimnazjum podręcznik 118-119.

3

Odpowiedzi

2010-01-09T18:56:21+01:00
A) 700*35%=245
700-245=455

b) 120*85%=102
120-102=18

c) 30*30%=9
30-9=21
1 5 1
2010-01-09T18:58:56+01:00
1.) Przed obniżką 700 zł. Po obniżce. 580, 50
2.) 120 -102 (bo to te 85 %)= 18 mężczyzn
3.)30 - 30% ( czyli 9)= 21 uczniów
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-09T19:03:43+01:00
1.
10% z 700 zl= 70 zl
5% z 700 zl = 35 bo ( 70 zl : 2= 35zl)
30% z 700 zl= 70 x 3 = 210 zl

wiec 30% dodac 5= 210+ 35 zl= 245 zl
wiec 700zl- 245= 455 zl
Odp: rower po obnizece 30% bedzie kosztowac 455zl.

2. 120 pracownikow
kobiet 85%
faceci; 15 %

10% z 120 jest 12 zl
80 % z 120 jest 12 x 8= 96 zl
5 % z 120 jest 12 podzilic na 2 czyli 6zl

wiec 80%+ 5%= 96 + 6 = 102

wiec 102 kobiet to pracownicy tej firmy
a 18 osob to faceci


3.
10% z 30 uczniow= 3 osoby
30 % z 30 uczniow= 9 (bo 3 razy 3= 9)
wiec 9 osob uczescza na kolka a nie uczeszcza 21 osob.
5 5 5