Narciarz zjeżdżając z góry porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem 2 m/s. Oblicz przebytą przez niego drogę po 1,2,3,4 sekundzie ruchu. Porównaj drogi przebyte przez narciarza w kolejnych sekundach trwania ruchu.

Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie. Dla mnie fizyka jest najgorsza..
Pozdrawiam.<3

2

Odpowiedzi

2010-01-09T19:05:11+01:00
Droga będzie się zwiększać o 2m co każdą sekundę czyli po 1 sek pokona 2m po 2sek. 4m po 3sek. 6m i po 4sek. 8m itd. przebyte drogi są takie same w takichsamych odstępach czasu
2010-01-09T19:55:38+01:00
Dane: Szukane: s=?
a= 2m/s
t1=1s
t2=2s
t3=3s
t4=4s


[s]=m/s2*s2=m

s=2*1=2m
s=2*2=4m
s=2*3=6m
s=2*4=8m
1 5 1