W sklepie odzieżowym obnizono ceny marynarek o 10 % , a spodni a 5 %. pan Andrzej kupił marynarkę i spodnie przed obniżką i zapłacił 440 zł. Pan Bogdan kupił taki sam pomplet po obnizce i zapłacił o 34 zł mniej. Ile teraz kosztuje marynarka, a ile spodnie?

3

Odpowiedzi

2010-01-09T19:13:55+01:00
X= cena marynarki przed obnizka
y= cena spdni przed pbnizka

x+y= 440
0,9x-0,95y= 440-35

x+y=440
0,9x-0,95y= 406

0,1x+0,05y= 35 /*100
10x-5y=3400 /podzielic na 5
-------------------------(dodac metoda przeciwnych wspolczynników)
2x+y=680

y=680-2x
x+680-2x=440 /-680

y=680- 2x
-x= -240 / * -1

y=680- 2*210
x= 240

y= 200
x=240

90%*240= 216
956%* 200= 190
odp. teraz spodnie kosztuja 190 a marynarka 216


2010-01-09T19:14:47+01:00
Niech
x- cena marynarki,
y -cena spodni

ukladamy uklad rownan

x+y= 440
10%x+5%Y=34

0,1x + 0,05y =34/ *(-10) mnozymy drugie rownanie obustronnie przez -10

x+y= 440
-x - 0,5y= -340 dodajemy stronami i otrzymujemy

y-0,5y=440-340
0,5y=100
y=200
x=440-200=240

nowa cena marynarki to
240- 10%*240=240-24=216

nowa cena spodni to
200 - 5%*200=200 - 10=190


sprawdzenie 200 +240=440
216+190=406
440-34=406
odp.nowa cena marynarki to 216 a spodni 190
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-09T19:16:19+01:00
∫x + y = 440
∫0,9x + 0,95y = 440 - 34

∫x + y = 440 I × (-0,9)
∫0,9x + 0,95y = 406

∫(-0,9x) - 0,9y = -396
∫0,9x + 0,95y = 406

∫0,05y = 10
∫x + y = 440

∫y = 200
∫x = 440 - 200

∫y = 200
∫x = 240
są to stare ceny marynarki i spodni

240 × 0,9 = 216
200 x 0,95 = 190

Odp. Teraz marynarka kosztuje 216zł, a spodnie 190zł