Sprowadz do najprostrzej wersji . (czy jakos tam xd) .
Np .
4ab - 5a + 6 - 2ab +5a -4 =
-4ab - 2ab -5a + 5a +6-4=
-6ab+2.

a) ( 2xy-4x+3)+(-2xy + 4x -3)=
b) (-5x ( do potegi 2 ) +2xy (do potegi 2 ) -3x )+(2xy(do potegi 2 ) -3xy(do potegi drugiej + 2y )=
c) (-4ab ( do potegi 2 ) - 3ab + 4a - 5 )+( 3ab ( do potegi 2 )+ 3ab -7a-3)=

2

Odpowiedzi

2010-01-09T20:27:59+01:00
A) ( 2xy-4x+3)+(-2xy + 4x -3)= 2xy - 4x - 2xy + 4x - 3 = -3

b) (-5x² + 2xy² -3x )+(2xy² -3xy² + 2y )= -5x² + 2xy² -3x + 2xy² -3xy² + 2y = -5x² + 1xy²-3x+ 2y

c) (-4ab² - 3ab + 4a - 5 )+( 3ab ²+ 3ab -7a-3)=-4ab² - 3ab + 4a - 5 + 3ab ²+ 3ab -7a-3 = -ab² - 3a - 8

Mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłam ;P Bo inaczej na kompie się rozwiązuje niż na kartce ;DD
1 5 1
2010-01-09T20:49:17+01:00
A)( 2xy-4x+3)+(-2xy + 4x -3)=2xy-4x+3-2xy+4x-3=0
b) (-5x²+2xy²-3x )+(2xy²-3xy²+ 2y )=-5x²+2xy²-3x+2xy²-3xy²+2y=-5x²-3x+xy²+2y
c) (-4ab²- 3ab + 4a - 5 )+( 3ab²+3ab -7a-3)=-4ab²-3ab+4a-5+3ab²+3ab-7a-3=-ab²-3a-8