Odpowiedzi

2010-01-09T20:43:41+01:00
2a²/b-a =
= 2(√2+1)²/1-√2-1 =
= 2(2+2√2+1)/-2-√2 =
= -(6 + 4√2)/2+√2 =
= -(6 + 4√2)/2+√2 * 2+√2/2+√2 =
= -(6+4√2)(2+√2)/4+2 =
= -(12 + 6√2 + 8√2 + 8)/6 =
= -12 - 6√2 - 8√2 - 8/6 =
= -20-14√2/6 =
= -2(10+7√2)/6 =
= -10-7√2/6
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-09T20:46:13+01:00
2a²/b-a dla a=√2+1, b=1
aby obliczyć wartość wyrażenia należy w miejsce liter podstawić ich wartości liczbowe, czyli:

2(√2+1)²/(1 -√2-1) = 2(2 +2√2 +1) / (-√2) = 2(2√2 +3)/(-√2) =
= -(4√2 +6)/√2=

pozbywamy się niewymierności w mianowniku mnożąc licznik i mianownik przez √2:

= -√2(4√2 + 6)/√2*√2= (-8 - 6√2)/2 = 2(-4 -3√2)/2 = -4 - 3√2