Odpowiedzi

2010-01-10T01:54:41+01:00
Odpowiedz do zadania

140/7=20
20*100=2000
odp. Pan Milanowski zarabial 2000zł przed podwyżką
2010-01-10T02:00:37+01:00
Log₂x=3
x>0
2³=x
x=8
logx3=⅓
x>0 ∧ x≠1
x°⅓=3
x=27
logx(x⁵)=5
x>0 ∧ x≠1 ∧ x⁵>0
x⁵=x⁵, czyli x∈(0,1)∨(1,∞)
log₄x+3=5
x+3>0 czyli x>-3
4⁵=x+3
x=1024-3=1021
log¼(x-3)=2
x-3>0
(¼)²=x-3
x=(¼²)+3

Pan Malinowski otrzymal 140 zl podwyzki co stanowilo 7% jego dotychczasowej pensi .ile zarabial przed podwyzka?

140zł - 7% pensji
x zł - 100%
x=(140*100)/7=2000 zł
2010-01-10T03:07:50+01:00
Pan Malinowski otrzymal 140 zl podwyzki co stanowilo 7% jego dotychczasowej pensi .ile zarabial przed podwyzka?


x-100%
140-7%

x=140*100/7
x=2000<---pensja po podwyżce

2000-140=1860 <----pensja przed podwyżką

Odp. Pan Malinowski przed podwyżka zarabiał 1860 zł.