Zad 9/153 Wykonaj redukcję wyrazów podobnych i oblicz wartość liczbową wyrażenia
a) -3xy do potęgi 3 +3xy-(2xy do potęgi 3 - xy ) dla x= -1,y =2
b) -(48a do potęgi 2 +10a)-(-4a-a do potęgi 2) dla a =-jedna siódma
c) -(12 pierwiastka c-c)+(-8c+13 pierwiastka c) dla c=4
zad 10/153 oblicz wartość liczbowa wyrażenia
a) -y+8x-z-2x dla x=-2.y=6,z=-3
b)-8y-4z+x-y-2z+1 dla x =-0,5 ,y=-1,z=2
c)9y-(7y+x)=)6x-7y) dla x=a=0,2.y=3
d)(6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b_+1,8 dla a =0,2 b=0,1
e)jedna druga abc-94ab+2abc)+(-bc+5ab) dla a=-2,b=jedna druga ,c=-4
prosze szybko pisać bo potrzebne już plix :)

2

Odpowiedzi

2010-01-10T09:24:26+01:00
A) -3xy³ + 3xy - (2xy³ - xy) = -3xy³ + 3xy - 2xy³ + xy = -5xy³ + 4xy
-5 × (-1) × 2³ + 4 ² (-1) × 2 = 40 + (-8) = 40 - 8 = 32

b) -(48a² +10a) - (-4a - a²) = -48a² - 10a + 4a + a² = -47a² -6a
-47 × (1/7)² - 6 × 1/7 = -47 × 1/49 - 6/7 = 47/49 - 42/49 = 5/49

c) -(12√c - c) + (-8c +13√c) = -12√c + c - 8c + 13√c = √c - 7c
√4 - 7 × 4 = 2 - 28 = -26

zad 10/153
a) -y + 8x - z - 2x = -y + 6x -z
-6 + 6 × (-2) - (-3) = -6 - 12 + 3 = -15

b)-8y - 4z + x - y - 2z + 1 = -9y - 6z + x + 1
-9 × (-1) - 6 × 2 + (-0,5) + 1 = 9 - 12 - 0,5 + 1 = -2,5

c)9y-(7y+x)=)6x-7y) dla x=a=0,2.y=3 [Niestety tego przykładu nie udało mi się zrozumieć]

d)(6a - 8b - 0,7) - (6,9 + a - 5b) + 1,8 = 6a - 8b - 0,7 - 6,9 - a + 5b + 1,8 = 5a - 3b - 5,8
5 × 0,2 - 3 × 0,1 - 5,8 = 1 - 0,3 - 5,8 = -5,1

e) (1/2abc - 94ab + 2abc) + (-bc + 5ab) = 1/2abc - 94ab + 2abc -bc + 5ab = 2 1/2abc - 89ab - bc = 2 1/2 × (-2) × 1/2 × (-4) - 89 × (-2) × 1/2 - 1/2 × (-4) = 10 + 89 + 2 = 101
3 4 3
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-10T09:34:04+01:00
Zad 9
a) -3xy³+3xy-(2xy³ - xy ) =
= -3xy³+3xy-2xy³+xy = -5xy³ + 4xy =
= -5*(-1)*2³ + 4*(-1)*2 =
= 5*8 + (-4)*2 = 40 - 8 = 32

b) -(48a² +10a)-(-4a-a²)=
= -48a² -10a + 4a + a² =
= -47a² - 6a =
= -47*(-1/7)² - 6*(-1/7)=
= -47*1/49 + 6/7 =
= -47/49 + 42/49 = -5/49

c) -(12√c -c)+(-8c+13√c) =
= -12√c +c -8c+13√c =
= √4 + 4 - 32 = 6 - 32 = -26

zad 10

a) -y+8x-z-2x = x=-2.y=6,z=-3
= -y+6x-z =
= -6 - 12 + 3 = -18 + 3 = -15

b)-8y-4z+x-y-2z+1 = x =-0,5 ,y=-1,z=2
= -9y-6z+1+x =
= 9 -12 + 1 - 0,5 = -2,5

c)9y-(7y+x)=)6x-7y) = ???? dla x=a=0,2.y=3

d)(6a-8b-0,7)-(6,9+a-5b_+1,8 = a =0,2 b=0,1
= 6a-8b-0,7-6,9-a+5b-1,8 =
= 5a-3b- 9,4 =
= 1 - 0,3 - 9,4 = -8,7

e)½abc-94ab+2abc)+(-bc+5ab) = a=-2,b=½ ,c=-4
= ½abc-94ab+2abc - bc+5ab =
= -89ab-bc + 2,5abc =
= -89*(-2)*0,5 - 0,5*(-4) + 2,5*(-2)*0,5*(-4)=
= 89 + 2 + 10 = 101
3 4 3